luni, 12 septembrie 2011

"Pilaf" de quinoa


Inainte sa trecem la descrierea retetei vreau neaparat sa va spun cateva lucruri foarte importante despre aceasta cereala numita Quinoa. Daca sunteti vegetarieni sau vegani atunci quinoa trebuie sa nu lipseasca din alimentatia voastra deoarece este o sursa bogata de proteine. Mai mult decat atat, este o proteina completa, continand toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este de 4 ori mai bogata in calciu decat graul, contine grasimi esentiale, vitamine si minerale. Contine o cantitate redusa de grasimi saturate, in schim este bogata in carbohidrati. De asemenea, este bogata in fibre, fapt ce favorizeaza o digestie sanatoasa. Iar cei care sunt alergici la gluten o pot consuma fara probleme, deoarece quinoa nu contine gluten.
Sper ca v-am convins cat de sanatoase sunt aceste seminte. Si pentru ca se prepara rapid si poate fi folosit in multe retete (in supe, salate, fursecuri, budinci, substituent pentru orez si paste) pentru mine quinoa este un super aliment!

O sa va propun pentru inceput o reteta de "pilaf" din quinoa, pentru ca altfel nu am stiut cum sa il numesc :). Se poate consuma cald sau rece, in functie de preferinta fiecaruia. Totusi cred ca merge mai bine cald.
Mare atentie insa, inainte sa fierbeti boabele de quinoa trebuie sa le spalati foarte bine intr-o sita sau intr-un bol, schimband apa de cate ori este necesar (cel putin de 4-5 ori), pana aceasta devine limpede. Apoi se fierbe intr-un vas acoperit, dupa ce am adaugat peste seminte o bobite o cantitate dubla de apa. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se poate folosi in diverse preparate.


Ingrediente:
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 4 ardei
  • 1 vanata
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 legatura frunze patrunjel
  • 250 g quinoa
  • ulei, apa
  • condimente: sare, piper, boia de ardei, vegeta
Mod de preparare:
1. Se fierbe quinoa conform instructiunilor de mai sus sau a celor de pe ambalaj.
2. Se curata toate legumele, se taie cubulete si se calesc in tigaia incinsa cu o lingura-doua de ulei si cateva linguri de apa.
3. Se adauga quinoa peste legumele calite si se condimenteaza.
4. Se adauga frunzele de patrunjel tocate marunt.
5. Pilaful este gata si se poate consuma :)



Nu-i asa ca e simplu de facut? Cine stie sa gatesca orez sau paste, stie sa gateasca si quinoa. Puteti sa adaugati si alte legume (mazare, porumb) sau ciuperci, dupa preferinta fiecaruia.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Delicii vegetariene, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena